Yatak içinde dönme venöz dolaşımı geliştirir ve solunum problemlerinin gelişimini engeller. Hemşire tarafından ameliyat sonrası dönemde hasta 2 saatte bir pozisyon değişimtirilir.
Ameliyat sonrası dönemde dolaşımı arttırmak için hasta mümkün olduğunca erken mobilize edilmelidir. Hemşire hastaya ameliyattan sonraki pozisyon değişikliklerinin neden gerektiğini açıklar.
- Hastanın bir taraftan diğer tarafa nasıl döneceğini
- Ağrıya neden olmadan veya intravenöz damar yollarını, drenleri ve cihazları çıkartmadan nasıl yan yatacağını hastaya hemşire tarafından gösterir.
BACAK VE AYAK EGZERSİZLERİ İŞLEM BASAMAKLARI
- Hemşire, hastanın durumunu değerlendirir ve uygulamaya engel bir durum olup olmadığını tespit edilir.
- Hastanın izni alınır.
- Uygulama için gerekli malzemeler hazırlanır.
- Hastada venöz staz ve emboli riski olasılığı çorap (varis çorabı), elastik bandaj ya da pnomotik basınç araçları, ameliyat sırası ya da sonrasında ayak egzersizleri sırasında kullanır.
- Pulmoner emboli ya da derin ven trombozuna öncülük edebilecek risk faktörleri değerlendirilir.
- Eller yıkanır.
- Hastaya, yapacağı işlem anlaşılır şekilde anlatılır.
- Yardımcı olması sağlanır.
- Hastaya, ayaklarını bilekten ileriye (aşağı) doğru (plantarfleksion) ve arkaya (yukarı) doğru (dorsofleksiyona) pedal gibi hareket ettirmesi söylenir. Bileklerini hareketlerle sağa ve sola doğru döndürmesi istenir. Hemşire kendisi de uygulamalı gösterir.
- Dizlerini bükerek ve uzatarak hareket ettirmesini ve ayakları dorsofleksiyonda iken dizlerinin arka kısımlarını yatak yüzeyine bastırması söylenir.
- Hastanın bacaklarını, yatak yüzeyinden yükseltmesi ve tekrar eski pozisyonuna getirmesi istenir.
- Hastaya rahat bir pozisyon verilir.
KAYNAK: Hemsire.Com