İlaç üretim firmalarından olan Sandoz 18-35 arası yaş grubunun katılabileceği bir proje yarışması düzenliyor. Sandoz HACK isimli yarışmanın konusu sağlığa erişim ve başvurular 30 Kasım tarihine kadar alınıyor.
Dünyada halen tam çözüme kavuşamamış sağlığa erişim konusuna yerel çözümler aranıyor ve Sandoz bu konuda gençlerin fikirlerini almak istiyor.
Dünya genelinde modern tıp konusunda büyük gelişmelere imza atılmış olmasına rağmen sağlığa ve ilaca ulaşım sorunu tamamen çözülmüş değil. Yapılan araştırmalar 2 milyardan fazla kişinin hala ihtiyacı olan ilaca ulaşamadığını ve 400 milyon kişinin ise temel sağlık ihtiyaçlarını karşılayamadığını gösteriyor.
Tüm dünyada sağlığa erişim sorunları kamu ve özel sektörden birçok kuruluş tarafından dikkate alınarak çözümler üretilmeye çalışılıyor. İlaç firmaları, devletler ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Bu konuda ilerlemeler kaydedilse de büyük hacimli inisiyatiflerin yanında küçük hacimli çözümler üreten toplulukların katkısı ile gerçekleşen değişimlerle de desteklenmesi gerekiyor.
Bu fikirle hareket eden Sandoz gençlerin yerel çözümler üretebileceğini düşünüp tüm dünyada Sandoz HACK isimli bir yarışma düzenledi. HACK ‘’Healthcare Access Challenge- Sağlık Hizmetlerine Erişim Yarışması’’ adı altında düzenlenen yarışma girişimci düşünen gençlerin mobil sağlık teknolojileri konularında yerel çözümleri ve düşüncelerini almayı amaçlıyor.
Zorlu değerlendirmeler sonucunda seçilecek en başarılı 6 proje OpenIDEO isimli yayın organında yayınlanacak. OpenIDEO topluluğu kabul edilen fikirleri jüriye sunulmadan geliştirme desteği verecek. Jürinin değerlendirmesi sonrasında kazanan üç proje hayata geçirilebilmesi için fon ve mentorluk desteği alacak.
Sandoz’un Türkiye ve Orta Doğu Bölge Yöneticisi Altan Demirdere 2012 yılında tüm dünyada sağlık hizmetleri maliyetini 6,5 trilyon Amerikan Doları olarak açıklandığını ifade etti. 2025 yılında ise 13 trilyon Amerikan doları olarak ön görüldüğünü söyledi. Sağlık hizmetlerine ulaşımın tek bir elden çözülemeyeceğini yerel sağlık sorunlarının tespit edilip soruna yönelik yerel çözümler üretilmesi gerektiğini anlattı. Dünyada yaygın kullanımı olan cep telefonları üzerinden çözümler üretilmesinin daha başarılı olacağını düşünerek böyle bir yarışma başlattıklarını sözlerine ekledi.
KAYNAK: Hemsire.Com