Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İletişim Bilimleri Dekan Prof. Dr. Halil İbrahim Gürcan; sağlık iletişiminin akademik çalışmalar arasında giderek öneminin anlaşılmaya başlandığını ifade etti. Ayrıca Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesinin birçok yeniliğe öncülük ettiğini söyleyen Prof. Dr. Gürcan;
"Projenin ilk meyveleri olarak Açık Öğretim Fakültemizde Sağlık İletişimi Sertifika Programının açılması ve bu yıl ikincisi düzenlenen Sağlık İletişimi Sempozyumu olarak gösterebiliriz. Geçen sene düzenlenen sempozyum sizlerden büyük takdir topladı. Yerel ve ulusal basında sempozyum ile ilgili çok sayıda haber yayımlandı. Sempozyumun büyüyerek uluslararası hale gelmesini diliyorum. Eminim ki fakültemiz sağlık iletişim konusunda Türkiye’de ve dünyada yapılan çalışmalara katkıda bulunmaya devam edecektir.” şeklinde konuştu, sempozyumun sağlık alanında güncel ve etkin bir bilinç oluşturmak, sağlık okur yazarlığının etkinleştirilmesini gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.
Sağlık İletişim Sempozyumu Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Erkan Yüksel ise “sağlıkla ilgili harcamaların %22’sinin diyabet harcamalarına gittiğini ifade etti ve sempozyumda çoğunlukla akademisyenler, hekimler, sağlık çalışanlar bulunmakta katılımcılar sempozyumda sağlığın her alanında bilgi veriyorlar. Sağlık alanında sadece bireylerarası iletişim boyutu ile değil medya boyutu ile de kurumlar arası iletişim boyutu ile de bildiriler sunulacaktır dedi.
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü İbrahim Barbaros Akçakaya’ysa, ülkemizde sağlık alanına 60 milyar TL ayrıldığını ifade etti. Bu rakamın ise 12 milyar TL’sinin Obeziteye ayrıldığını söyledi. Obezitenin ülkemiz adına büyüyen bir tehdit olduğunu anlamak adına bu sayısal veriler gerçekten ürkütücü düzeyde. Obezitenin beraberinde getirdiği diyabet sorununa da dikkat etmek gerektiğini vurguladı. Sağlıkta iletişimin öncelikle insanın kendisiyle iletişim kurmasıyla başlayacağını ifade ederek söze başladı. Sağlıkta iletişimi hem bireysel hem de toplumsal olarak çözebildiğimiz zaman sağlık harcamaları azalacaktır fakat daha önemlisi sağlık kazanılacaktır diyerek konuşmasını tamamladı.
Sempozyumda 23 üniversiteden ve 4 sağlık kuruluşundan 68 kişi bulunmaktadır ve bildiriler 11 oturumda sunulacaktır.
KAYNAK: Hemsire.Com